• ★★★★★ 4.7/5 gemiddelde beoordelingen
  • 👍 100% tevredenheidsgarantie
  • ❤️️ 15.000+ blije leden
  • 🚚 Altijd gratis verzendkosten
  • 👍 100% tevredenheidsgarantie

Herstel na keizersnede: Dat is niet 1, 2, 3 gedaan!

Het herstel na keizersnede verloopt anders dan het herstel na een vaginale bevalling. Vaak wordt hier te licht over gedacht. Een keizersnede is namelijk een grote buikoperatie waar je lichaam echt van moet herstellen. Hoe snel je van een keizersnede herstelt, verschilt per persoon. Dus ook hoe snel je na een keizersnede weer kan en mag sporten, is per moeder verschillend. Het allerbelangrijkste is om echt de tijd te nemen om te herstellen van een keizersnede!

Wat is een keizersnede?

Bij een keizersnede wordt je kindje via je buikwand geboren. Een keizersnede is een operatie aan je buik en duurt ongeveer drie kwartier. Er wordt gekozen voor een keizersnede als een vaginale bevalling niet kan of gevaarlijk is voor jou of je kindje. Wanneer je kindje dwars ligt of de placenta voor de ‘uitgang’ ligt, is al voor de bevalling duidelijk dat een keizersnede nodig is. Loopt het tijdens een vaginale bevalling niet zoals het hoort en wordt het gevaarlijk voor moeder en/of kind? Dan spreken we van een spoedkeizersnede.

Fysieke activiteiten per week

Om te herstellen na een keizersnede moet je twee tot vijf dagen in het ziekenhuis blijven. Daarna mag je naar huis, maar ben je niet meteen weer op de been. Het is belangrijk om ook thuis rustig te herstellen na een keizersnede. Het duurt ongeveer zes weken voordat je jouw gewone activiteiten weer kunt doen.

Herstel na een keizersnede Dat is niet 2

1-5 dagen: herstel na keizersnede in het ziekenhuis

Op de kraamafdeling van het ziekenhuis houden de artsen en verpleegkundigen in de gaten of je goed herstelt. Tijdens de operatie krijg je een blaaskatheter om je urine af te voeren. Zodra je weer kan lopen, mag de katheter eruit. Dit is meestal de dag na de operatie. Na het verwijderen van de katheter ben je weer wat mobieler en gaat het herstel wat vlotter.

Het is normaal dat je je de eerste dagen na een keizersnede wat zwakker voelt. En doordat je darmen van slag kunnen zijn door de operatie, kan je last krijgen van krampen en/of obstipatie. Ook kan je pijn hebben aan je wond. Hier krijg je de eerste dagen ook pijnstillers voor. Pijn aan je wond kan twee tot vier weken aanhouden.

5-7 dagen: verder herstellen na keizersnede thuis

Of je naar huis kunt is afhankelijk van het verloop van het herstellen na keizersnede en van je thuissituatie. Wanneer je na twee tot vijf dagen na de operatie weer thuis bent (met kraamzorg), ben je niet meteen weer op de been. Het is belangrijk om thuis rustig te herstellen na keizersnede. Daarom mag je ook als je thuis bent weinig doen. Je lichaam geeft dit waarschijnlijk ook aan, want je raakt snel vermoeid. Na een week worden de hechtingen verwijderd. De onderhuidse hechtingen lossen vanzelf op.

Probeer na de operatie voldoende te eten en te drinken, zodat je darmen weer aan het werk gaan. De eerste keer poepen na een keizersnede kan pijnlijk zijn. Juist daarom is het zo belangrijk om voldoende vezels binnen te krijgen, zodat je ontlasting zacht wordt en je dus niet zo hard hoeft te persen.

Herstel na een keizersnede Dat is niet 3

1-2 weken: lichte huishoudelijke taken

Beperk je in deze weken alleen tot licht huishoudelijke taken zoals de afwas of koffie zetten. Zwaar tillen, stofzuigen en snel traplopen geven teveel druk op de wond en dus op de hechtingen. Weer hier dus voorzichtig mee. Gedurende de eerste twee weken mag je ook nog niet fietsen of autorijden. Wil je weten hoe je het beste weer met beweging kan beginnen? Lees dan ons artikel Sporten na een keizersnede.

Na 6 weken: fysiek is er weer meer mogelijk

Na zes weken mag je langzaamaan steeds meer. Je mag fysiek bijna weer ‘alles’. De eerste weken is het niet aan te raden om in bad te gaan of te gaan zwemmen. Het is belangrijk dat je wond helemaal droog is.

Je mag ook weer autorijden en voorzichtig een stukje fietsen. Vooral wandelen is goed om je lichaam weer wat te bewegen en om aan te sterken. Je mag ook proberen weer wat dingen te tillen, maar let hierbij wel op. Voelt het niet goed? Doe het dan niet.

Om je lichaam weer aan te sterken mag je het trainen van je buikspieren, bekkenbodemspieren of andere spiergroepen weer langzaam opbouwen. Dit bevordert het herstellen na een keizersnede alleen maar.

Na 12 weken: je gebruikelijke activiteiten

Het advies is om tot twaalf weken na de bevalling of keizersnede op lage intensiteit te trainen, ongeacht het feit of je klachten hebt. Dit heeft vooral te maken met het herstel wat je bekkenbodem nodig heeft. Ben je weer enigszins in vorm en voldoend hersteld? Dan kun je je gebruikelijke sportactiviteiten weer oppakken na twaalf weken.

Ons Postpartum plan: ook na een keizersnede

Veel moeders willen zichzelf weer terugvinden, zich weer fijn gaan voelen in hun eigen lichaam. Wij van Newborn Fit Mama weten als geen ander dat dit op een verantwoorde manier moet. Daarvoor hebben we het Postpartum plan ontwikkeld. Dit is een plan wat met goedkeuring van je gynaecoloog of verloskundige gevolgd kan worden. Ook als je bent bevallen met een keizersnede.

Meer informatie over ons Postpartum plan of een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *